המשך דיון בעניין בלאי השמן
-
@אלוף-העולם-1 כתב בשמן מנוע שחור קיה פורטה 2015:
@aiib
כן
שמן לא מתלכלך סתם אם לא נשרף…
מה שמלכלך זה בוצה שמתפרקת לשמן הנקיולכן אחד הדברים הראשונים שאני בודק ברכב לקניה, בפרט ישן, זה את הצבע של השמן!
כמה מוכרים חשבו שבאתי לראות אם טופל בזמן, למעשה באתי לראות עוד… -
-
@3YJH כתב בשמן מנוע שחור קיה פורטה 2015:
@aiib מתאדה
וזה דבר נפוץ? כי היה נשמע מדברי @אלוף-העולם-1 שזה דבר שלא לגמרי קורה.
(@אלוף-העולם-1 למה בכלל צריך להחליף שמן אם הוא תמיד נשאר במיטבו למעט במקרים חריגים?) -
@aiib כתב בשמן מנוע שחור קיה פורטה 2015:
@3YJH כתב בשמן מנוע שחור קיה פורטה 2015:
@aiib מתאדה
וזה דבר נפוץ? כי היה נשמע מדברי @אלוף-העולם-1 שזה דבר שלא לגמרי קורה.
אין דבר כזה שמן מתאדה!!!@מרקורי - .
עריכה: שמן בד’'כ אינו מתאדה ברכבים, ולא זה הסיבה שעושים טיפול ומחליפים שמן.(@אלוף-העולם-1 למה בכלל צריך להחליף שמן אם הוא תמיד נשאר במיטבו למעט במקרים חריגים?)
הוא לא נשאר במיטבו, הצבע שלו אכן משתנה קצת, אבל זה לא סיבה הצבע, זה רק סימן, כל שמן, אפילו איכותי מורכב מהמון מרכבים שתורמים ליעילות שלו, לצמיגות ולאפקטיביות שלו, זה לא שמן טבעי, זה הרכב כימי. ולכן אחרי 10k יורד האפקטיביות שלו מחמת השימוש ואז הוא יכול לפגוע בהמון מכלולים, שזקוקים לו.
יותר מפורט, מדוייק, מסודר? ראה לקמן מאת @נייטרון-חפשי כהרגלו! מוריד את הכובע בפניך כל פעם מחדש!
-
-
פוסט זה נמחק!
-
חברה, ברצינות!
א. מה כ"כ חמור בזה שמישהו חשב ששמן מתאדה? בגלל זה הוא לא יעשה טיפול 10,000? לא ימלא דלק? ייסע בלי אוויר בגלגלים? ישים פיסות קלקר במקום בלמים?
ב. כל חומר מתאדה בטמפרטורה מסויימתאלא שהנתון של ‘שמן מתאדה ב300 מעלות’ נכון כנראה לגבי שמן קנולה, שמן מנוע אילו היה מתאדה ב300 מעלות היה יוצא מהאגזוז כמו ממנוע סילוני (טוב אולי קצת הגזמתי)עריכה: טעות! עיין לקמן בפוסט של @מרקורי שהחכים אותי מאוצר ידיעותיו.
ג. @aiib שמן מנוע עושה בעיקר 3 פעולות 1. מסכך, מה שאנשים קוראים ‘משמן’, כדי שחלקים נעים ינועו יותר בקלות עם חיכוך מופחת. 2. מקרר, כלומר יוצר חיבור מוליך חום בין החלקים וכך מסייע בהעברת החום החוצה אל מערכת הקירור. 3. מנקה, ע"י שהוא קולט לתוכו פסולת (בעיקר פיח=פסולת בעירה) ומוליך אותה לפילטר השמן, שאריות חומרי פסולת זעירים שהפילטר לא מצליח לסנן נשארים בשמן אך לפחות לא מצטברים במקום אחד.
עם הזמן השמן מאבד את תכונותיו המקוריות הן בגלל הלכלוך שמצבר בו והן בגלל שינוי כימי עקב שינויי טמפרטורה, ואז רמת הצמיגות ורמת מוליכות החום משתנים, כמובן גם שיש גבול לכמות של הלכלוך שהוא יכול לאגור (כמו שלא תשטוף את הבית באותם מים כמה פעמים).
ד. הסיבה ששמן נשרף (מבחינה מדעית נראה לי שאכן יותר נכון לקרוא לזה ‘מתאדה’, ומחילה מכבודכם כמובן שאני אומר שטויות כאלו בציבור) היא או בגלל בלאי מסויים של המנוע שגורם לחיכוך מוגבר בנקודות מסויימות וממילא לטמפרטורות יותר גבוהות בנקודות הנ"ל ואז השמן נשרף (או ‘מתאדה’) ומהשריפה הנ"ל נוצרת גם פסולת שחורה שאני לא יודע לומר האם עיקרה מהשמן או מהמתכת, או (גם) בגלל שחיקה של טבעות הבוכנה ובריחה של שמן לתוך הצילינדר (תא הבעירה) שמן כזה ייצא כעשן שחור מהאגזוז, אבל כמובן שגם תהיה במקרה כזה שחיקה של הבוכנות בצילינדר שתשחיר גם את השמן הנשאר.
גם מנוע חדש שורף כמות מזערית של שמן, וככל שהמנוע בלוי השחיקה עולה וכמוה כמות השמן הנשרף, זה עדיין לא אומר שהמנוע תקול (וכידוע ‘שטייט מפורש’ בספר הרכב של פריוס שאיבוד שמן עד ליטר ל1,000 ק"מ מוגדר עדיין כתקין). -
@נייטרון-חפשי כתב בשמן מנוע שחור קיה פורטה 2015:
וכידוע ‘שטייט מפורש’ בספר הרכב של פריוס שאיבוד שמן עד ליטר ל1,000 ק"מ מוגדר עדיין כתקין).
אולי אתה מתכוון 100 מל ל1000 קמ
ליטר ל1000 קמ זה גרוע -
עם הזמן השמן מאבד את תכונותיו המקוריות הן בגלל הלכלוך שמצבר בו והן בגלל שינוי כימי עקב שינויי טמפרטורה
לכאו’ זה גם עייפות החומר הטבעית בנוסף לסיבות שהזכרת. כמו שגומיה מתעייפת (מרוב שימוש) כך גם צמיגות השמן מאבדת אפקטיבית אחרי שסיככה מס’ מסויים של פעמים.
-
@מאיר עייפות החומר זה לא המונח המדוייק למקרה שלנו כי הוא מדבר על שחיקה ע"י זמן ולא ע"י שימוש (סליחה על הנודניקיות), ולגופו של עניין לא נראה לי שזה דומה לגומי כי השימוש בגומי גורם לו להתפרק ולהרס החיבור בין החלקים ושמן הוא ממילא נוזל והחלקים שלו לא מחוברים.
כמה שזה היה צפוי זה עדיין מפתיע שעל הפוסט המושקע שכתבתי בעניין פעולת שמן מנוע והשקעתי כדי שגם טירונים יבינו קיבלתי חצי מהלייקים שקיבלתי על הציטוט מספר הרכב של פריוס (ועכשיו אל תפצו אותי בלייקים על הפוסט הראשון כי זה יהפוך את הספויילר הזה ללא רלוונטי -
כמה שזה היה צפוי זה עדיין מפתיע שעל הפוסט המושקע שכתבתי בעניין פעולת שמן מנוע והשקעתי כדי שגם טירונים יבינו קיבלתי חצי מהלייקים שקיבלתי על הציטוט מספר הרכב של פריוס (ועכשיו אל תפצו אותי בלייקים על הפוסט הראשון כי זה יהפוך את הספויילר הזה ללא רלוונטי
אני נתתי על הציטוט ואז אמרתי לעצמי (לפני שראיתי את הפוסט הזה) שאם לזה מגיע לקודם בוודאי מגיע…
-
עייפות החומר זה לא המונח המדוייק למקרה שלנו כי הוא מדבר על שחיקה ע"י זמן ולא ע"י שימוש
צודק. טעיתי.
ושמן הוא ממילא נוזל והחלקים שלו לא מחוברים.
אם כבר סליחה על הנודניקיות על זה הדיבור. ההבדל בין שמן לשאר הנוזלים הוא הצמיגות. אז נכון שכשהשמן ישחק הוא לא יהפוך לאבקה אבל לדעתי יתכן והצמיגות כן נשחקת ע״י שימוש סביר למרות היותו נוזל. לא שבדקתי במעבדה אבל כך נראה לי הגיוני יותר…
-
-
@נייטרון-חפשי כתב בהמשך דיון בעניין בלאי השמן:
ב. כל חומר מתאדה בטמפרטורה מסויימת אלא שהנתון של ‘שמן מתאדה ב300 מעלות’ נכון כנראה לגבי שמן קנולה, שמן מנוע אילו היה מתאדה ב300 מעלות היה יוצא מהאגזוז כמו ממנוע סילוני (טוב אולי קצת הגזמתי)
במפרט הטכני של שמן מנוע מופיעה נקודת הבזק שהיא הטמפרטורה שבה כל נוזל מתחיל להתאדות וליצור תערובת דליקה עם האויר
לדוגמה שמן זה
של חברת ליקווי מולי נקודת הבזק שלו היא 230 מעלות צלסיוס
ולצורך הענין נקודת הבזק של שמן קנולה היא באיזור ה327 מעלות ולא להפך (עי’ בערך של נקודת הבזק הקישור למעלה)
אציין שהרבה מתחת לנקודת הבזק היא נקודת העשן -
@מרקורי כתב בהמשך דיון בעניין בלאי השמן:
ב. כל חומר מתאדה בטמפרטורה מסויימת אלא שהנתון של ‘שמן מתאדה ב300 מעלות’ נכון כנראה לגבי שמן קנולה, שמן מנוע אילו היה מתאדה ב300 מעלות היה יוצא מהאגזוז כמו ממנוע סילוני (טוב אולי קצת הגזמתי)
במפרט הטכני של שמן מנוע מופיעה נקודת הבזק שהיא הטמפרטורה שבה כל נוזל מתחיל להתאדות וליצור תערובת דליקה עם האויר
לדוגמה שמן זה
ולצורך הענין נקודת הבזק של שמן קנולה היא באיזור ה327 מעלות ולא להפך (עי’ בערך של נקודת הבזק הקישור למעלה)
אציין שהרבה מתחת לנקודת הבזק היא נקודת העשןודאי. גם ברזל מתאדה מתי שהוא.
-
@מאיר כתב בהמשך דיון בעניין בלאי השמן:
@מרקורי כתב בהמשך דיון בעניין בלאי השמן:
לדוגמה שמן זה
אציין שהרבה מתחת לנקודת הבזק היא נקודת העשןודאי. גם ברזל מתאדה מתי שהוא.
אבל הוא טוען ששמן רכב מתאדה במעלות יחסית נמוכות. למעלה חלקו עליו ועל זה הוא הביא הוכחה.