מדריך לקניית רכב משומש
-
מדריך לקניית רכב משומש
חשוב מאד לבדוק את הרכב לפני הקניה! קניית רכב ללא בדיקה עלולה לעלות עשרת מונים ממה שחשבתם! יש מצבים שקונים רכב ב6000 שח בזמן שכולם מוכרים ב8000.. אבל לבסוף מתברר שיש לבצע תיקונים רבים או שלחלק מהרכיבים ברכב יומם מתקרב. כך שקנית ב14000 – הכי יקר שיש...
גם אם בודקים את הרכב במכון בדיקה (-מומלץ), כדאי לשים לב לדברים הבאים למען נמנע מלשלם על בדיקה סתם.
הדברים שנאמרים פה הם אחרי בדיקה בסיסית של תקינות מכלולי הרכב: תאורה, מיזוג, ידיות, חלונות וכו'
א. לפני ההגעה, יש לוודאות עם המוכר שיש לו את הזמן לבדיקות אותם אתם מעוניינים לבצע – זה ימנע הרבה אי נעימות ופתח למוכר להלחיץ אתכם. אם אין למוכר את הזמן – זה מחשיד, ככה לא עושים עסקים ויש לעבור לרכב אחר. נכון שיתכן ואנחנו נפסיד איזו עסקה טובה, אבל מצד שני אנחנו עלולים להפסיד הרבה יותר ולטווח ארוך מעסקאות מפוקפקות.
ב. קחו איתכם איש ליווי. זה חשוב גם תדמיתית. מומלץ מישהו עם רקע בעולם הרכב, אבל גם אם לא, זה טוב כדי לשמוע דעה נוספת (לא חייב ליישם. לשמוע) "ותשועה ברוב יועץ" (משלי כ"ד ו')
המלווה לא אמור להיות מישהו ששותף איתנו לרגשות בקניית הרכב כגון אח או מישהו שייהנה מהרכב לאחר מכן. אלא מישהו ניטרלי.
ג. לצאת לבדוק את הרכב באור יום (ועדיף בשעה שהעסקים פתוחים – מכוני בדיקה מוסכים וכו') ולפקוח עיניים ולראות אם החלקים במקומם ואין שינויי גוון בין החלקים של הרכב. במידה וראיתם שינויים יש לשאול את המוכר בעניין (לא תמיד יהיו לו תשובות).
אם ראיתם רכב בלילה אל תוותרו על מבט נוסף לאור יום. וכן אין לתת מקדמה על הרכב לפני שראיתם אותו לאור יום.
יש המון דברים שרואים ביום ולא רואים אותם בלילה אפי' אם יש את התאורה הכי חזקה שיש... היה פעם משפט של סוחרים "רכבים קונים ביום ומוכרים בלילה" ויש להיזהר לא ליפול בפח.
ד. יש לבדוק את מצב הצמיגים שהם לא ישנים יבשים או משופשפים וכן לבדוק אחידות בלאי. כמו כן מומלץ לבדוק שבכל סרן (2 צמיגים על אותו ציר) הם מאותו יצרן ואותו תאריך.
מומלץ לבדוק אם הבלאי של הצמיג הוא לכל רוחב הצמיג. אם בצד ימין הבלאי שונה מצידו השמאלי של אותו צמיג זאת עלולה להיות בעיה במרכב ומומלץ לבדוק זאת.
יש לבדוק שארבעת הג'אנטים הם המקוריים של הרכב. כי אם אין סיבה טובה לכך (שידרוג לג'אנטים ברמה גבוהה יותר) עלול להתחבא פה סיפור מעניין (ג'אנט מגנזיום נוטה להישבר בתאונות) וזאת נורה אדומה.
ה. להרים מכסה מנוע ולראות אם יש דברים מחופפים או לא במקום, לחפש תיקונים הלחמות ודבקים. כמו כן יש לחפש נזילות למינהם (הרבה מהמוכרים ינקו את הנזילות, אך עדיין יש לחפש בחורים ובסדקים וכדו' ולשאול) ולהסתכל למטה עד כמה שידכם משגת.
ו. כשמשלבים את ההילוך לD יש לחכות 2 שניות ולזהות אם אין איזו שהיא דפיקה. בגיר רובוטי זה טבעי ולא מהוה עילה לבעיה, אך בגיר אוטומטי פלנטרי (האוטומט המצוי) זה בעיה ובגיר רציף זה ממש חמור. תקלות גיר הן ברובן המכריע יקרות מאד, ויש לתת את הדעת.
ז. במהלך נסיעת המבחן יש לפתוח את האזנים וכן לבקש מהמלווה שיקשיב כדי לנסות לעלות על רעשים חשודים מהבולמים (קפיצים) או צרצורים של מתכות, דיפרנציאל שחוק ועוד.
באותו עניין יש לנסוע במקומות עם בורות ושיבושים בכביש כדי לשמוע רעשים חשודים. לשאול שאלות ולקבל תשובות. אם הולכים לבדיקה לשאול גם את הבודק.
ולכן יש לנסוע בלי מוזיקה ומומלץ בלי מזגן (לפחות חלק מהנסיעה) כדי לשמוע כמה שרק אפשר
ח. יש לסובב את ההגה עד הסוף תוך כדי נסיעה (פרסה למשל) ולנסות לשמוע קולות או ציריה וכדו'
ט. לתת מס' פעמים פול גז כדי לראות סנכרון המנוע והגיר. אם הגיר מתבלבל, מחליף הילוכים באיחור, מחליק בהעברת הילוכים או תחילת נסיעה או שמורגשת דפיקה קטנה בתחילת הנסיעה – כל אלו נורות אדומות שמחייבות בירור.
י. סעו עם הרכב במהירות של כמאה קמ"ש (במקומות המותרים) ולבדוק אם ההגה ישר או רועד ולבדוק אם ההגה מושך לכיוון מסויים כשבולמים חזק בעיקר בירידה
יא. ברכב טורבו אמורה להיות שריקה כזו שעולה במעלה הסל"ד. אם השריקה עולה ויורדת מעצמה – אין לקנות את הרכב.
יב. אל תתביישו לשאול את השאלות שלכם על הרכב (שאלות משלכם או אלו שנזכרו פה). גם אם תיראו מגוחכים בעיני המוכר, והוא ידאג שתראו מגוחכים בשאלותיכם. הוא גם עלול 'להתעצבן' מהשאלות וכו' ולצערינו זה הרבה פעמים עובד. לעיתים המוכר יאמר מילים בסגנון 'עזוב אם אתה בודק יותר מדי בציציות אז אני לא רוצה למכור לך..' זה אומר שיש לו משהו שהוא לא רוצה לחשוף. שח מט. רכב הבא.
יג. לעולם לא לקנות רכב תחת לחץ או בזמן שאנחנו לא מרגישים שלמים עם ההחלטה. אם אתם מתרגשים יותר מדי, כדאי לישון על זה לילה ולקבל החלטות מושכלות ובישוב הדעת.
אם המוכר מלחיץ לקנות, או אומר שיש עוד מישהו שרוצה לקנות -זה מאד מחשיד! במקרה כזה אמרו לו שאתם לא עושים תחרות עם אף אחד וזה לא אחראי מצידו לתאם עם שני אנשים.
קשה להאמין שיש מכוניות שיכולות לעמוד בכל הסעיפים פה. אבל בכל זאת הבדיקה שווה, לא תמיד בשביל לפסול אלא כדי להוריד מהמחיר ולהתמקח.באם פספסתי איזשהו פרט נא לכתוב לי במידה וקיים צורך לדון במשהו יש לפתוח נושא חדש במקום של הדיונים
-
@מאיר הייתי מוסיף כמה דברים מניסיוני
- לוודאות שהרכב שייך למוכר כבר בטלפון בשביל למנוע עוגמת נפש, אתה יכול לנסוע שעה בשביל לראות רכב, ולגלות שהרכב אצל סוכן (מה הבעיה בסוכן? זה מאמר בפני עצמו).
- להפעיל מזגן על קור ועל חום, בגדול עכשיו חורף והרבה אנשים שהמזגן שלהם לא מקרר מחכים לחורף בשביל למכור את האוטו כדי שלא תבקשו מהם הוזלה במחיר, לדעתי זה קריטי עלויות מזגן הם לא קטנות, אנחנו גרים במדינת ישראל גם בחורף יש ימי שמש ומומלץ לבוא בימים כאלה.
בדיקת מזגן צריכה להתקיים כשהרכב עומד בחנייה ולא בנסיעה, הרבה מהמזגנים יעבדו רק בנסיעה כי המדחס גמור וצריך עזרה מהמנוע, רכב עומד הוא האינדיקציה למזגן טוב, אם הוא יקרר לכם בחנייה, הוא יקפיא לכם בנסיעה.
-
-
@ראובן-שבתי כתב במדריך לקניית רכב משומש:
לוודאות שהרכב שייך למוכר כבר בטלפון בשביל למנוע עוגמת נפש
הרבה סוחרי רכב לא יודו בזה, וימרחו אותך
המנהג שלי כשאני רוכש ביד2 וכדו', אני עושה שני מבחנים ראשוניים למוכר.
א. אני פונה אליו 'בטעות' בשם לא נכון, כלומר לא השם שפורסם במודעה. אם השם אמיתי - הוא יתקן אותי במיידי ללא היסוס.
ב. אני שואל על הרכב בנוסח הבא: "שלום, התקשרתי לברר על הרכב", הרעיון הוא, שסוחרי רכב מפרסמים לרוב כמה רכבים, ואני רוצה לשמוע ממנו את הרכב והדגם, זו הדרך לדעת שהוא פירסם רק רכב אחד, ולא כמה (למרות, שאני משער שיש סוחרים שיש להם קומבינות בעניין, אבל זה המירב שניתן לעשות בקלות).עצה נוספת: כבר בטלפון אני שואל שאלות בסיסיות שמראות כמה הרכב מטופל, וכמה הבעלים מונח ברכב. שאלות כמו, איפה אתה מטפל? וכמה זמן הרכב אצלך? ומדוע אתה מוכר? וכדו'
כל השאלות מהסוג הזה, צריך להיות להם תשובה טובה שניתן לברר אותה.העיקרון החשוב ביותר שכבר כתב @מאיר זה לא להסס לשאול את כל השאלות ולברר באופן יסודי. האי נעימות הקטנה שעושה המוכר עלולה לעלות אלפים רבים של שקלים בסוף
-
@ראובן-שבתי כתב במדריך לקניית רכב משומש:
מה הבעיה בסוכן? זה מאמר בפני עצמו
במילה אחת:
הוא יודע בדיוק מה יגרום לך לא לקנות, ובשונה מכל אחד, הוא רב-אמן בלהסתיר את זה... -
יישר כח על ההדרכה, כאחד שקנה חמישה רכבים בשנתיים האחרונות אני מסכים עם הרבה ממה שכתבת.
אבל שים לב שהדוגמא בהתחלה לא רלוונטית, מי שקונה רכב ב6000 ש"ח ויקפיד ששני הצמיגים יהיו מאותו תאריך - הוא מצחיק, זו בדיקה שעושים לרכב של 15 או 20 אלף.
וסתם עצה לבדוק נזילות - להסתכל למעלה, על הריפוד של מכסה המנוע במפנים, אם יש סימני טיפות של שמן, כי השמן שנוזל בנסיעה משפריץ לפעמים למעלה. לא תמיד, אבל למה לא לתת מבט?
ועוד משהו שכדאי - להתקשר למישהו שיש לו את הרכב הזה, ולשאול אותו מה המחלות שלו, וכמה עולה לתקן אותן. ביונדאי למשל תמיד [תמיד!] יש חלון אחד לפחות שלא עובד. אם זה אחורי לא נורא, אם זה של הנהג זו צרה צרורה, וכמובן בכל הנוגע למחלות יותר רציניות. ולכל רכב יש. -
@EBA כתב במדריך לקניית רכב משומש:
אבל שים לב שהדוגמא בהתחלה לא רלוונטית, מי שקונה רכב ב6000 ש"ח ויקפיד ששני הצמיגים יהיו מאותו תאריך - הוא מצחיק, זו בדיקה שעושים לרכב של 15 או 20 אלף.
לא יכולתי לתת מחירונים לפני כל כלל.
הכללים נאמרו בכלליות וכל אחד יקח לתשומת ליבו את מה שחשוב לו
-
@אינטרקום כתב במדריך לקניית רכב משומש:
ב. אני שואל על הרכב בנוסח הבא: "שלום, התקשרתי לברר על הרכב", הרעיון הוא, שסוחרי רכב מפרסמים לרוב כמה רכבים, ואני רוצה לשמוע ממנו את הרכב והדגם, זו הדרך לדעת שהוא פירסם רק רכב אחד, ולא כמה (למרות, שאני משער שיש סוחרים שיש להם קומבינות בעניין, אבל זה המירב שניתן לעשות בקלות).
האם לא שמעת מאודך על טוקמנים?,
פשוט מחזיקים 5 מכשירים עם מדבקה על כל אחד שאומר מה הרכב -
-
@admin כתב במדריך לקניית רכב משומש:
@מאיר לפני ההגעה הראשונית
לבקש צילום רישיון רכב על מנת לבדוק עבר ביטוחירוב מוכרי הרכבים לא יסכימו.
אני לא מוכן שיחפרו לי מרחוק.
רוצה לבוא לראות ולהתרשם - תקבל גם את העבר הביטוחי.
על דרך "גמיש ליד הרכב".זה תמרור אזהרה
זה אומר שיש עבר ביטוחי בעייתי שמנסים להסתיר -
@admin
זה הקומבינות שדיברתי עליהם.
אבל עדיין זה מורכב למי שמתעסק עם הרבה רכבים.
אם לא יועיל - לא יזיק.חיפוש גוגל, איך עדיין לא הזכירו את זה!
אם יש לו הרבה רכבים ביד 2 על אותו מספר יופיע לך בחיפוש גוגל
דבר נוסף קרה לי כמה פעמים שעשיתי גוגל והתברר שהמוכר סוכן ביטוחים
מה שאומר רכב שירד מהכביש על טוטאל לוס והסוכן קימבן שיחזור -
אני לא מומחה גדול אבל מכמה עסקאות שפגשתי עלתה לי מחשבה כי דווקא ברכבים הזולים (10 - 20 k) יכולות להיות מציאות יפות בסוכנויות.
וההסבר לזה לדעתי פשוט מגיע אליהם לקוח עם רכב ישן ורוצה לקנות רכב חדש בטרייד אין. הם קונים ממנו את הרכב הישן כדי למכור אותו אבל הרווח העיקרי והנקי שלהם זה הרכב שהם מכרו לו את הרכב הישן הם לוקחים ממנו בגרושים ומוכרים הלאה בגרושים העיקר שיזוז מהם -
עוד כמה דברים:
- לבדוק טחינה בשמן! זאת אומרת לפתוח את הפקק של השמן ולראות אם יש אפילו מעט חומר לבן כעין טחינה או מיונז, זה אומר שנכנס מים למנוע כלומר שיפוץ או החלפת מנוע. בדיקה זו יש לעשות גם בסוף הנסיעת מבחןרכב במצב כזה עומד לפעמים שבוע ואז השמן שוקע.
- לא קריטי אבל כדאי לבדוק בלמים זה לא דורש מידי מאמץ.
- כמה שיותר בדיקות גם אם אתה לא יודע מה אתה עושה נותן לך יותר הזדמנויות לראות תגובות של המוכר. וגם, זה שהמוכר אמין זה לא אומר שהוא מודע למצב הרכב.(קרה לי לאחרונה שבאתי לראות רכב עבור חבר והיה ממש לא נעים לי לבשר לבעל הרכב שהמנוע שלו גמור - טחינה בשמן, ולא ראו את זה לפני הנסיעה).
- חשוב מאוד ועוזר בשטח הרבה פעמים. בסוף כל השאלות כבר בטלפון לשאול את המוכר האם יש עוד משהו שאני צריך לדעת, רוב בני האדם לא מסוגלים לשקר לחלוטין לאדם שנותן להם יחס של אמון.
-
@נייטרון-חפשי כתב במדריך לקניית רכב משומש:
לבדוק טחינה בשמן!
או פיח על הפקק
זה אומר שיש בוצה במנוע = רכב שלא טופל כנדרש