נהיגה מושכלת לשמירה על הרכב.
-
מדריך נהיגה מושכלת לשמירה על הרכב.
במדריך זה תקבלו טיפים לנהיגה נבונה שתשמור על הרכב שלכם.
א. אחרי שהנעתם את הרכב המתינו דקה (בבנזין ו2 דק' בדיזל) לפני היציאה כדי ששמן המנוע יתפזר לכל חורי וסדקי המנוע. נסיעה מייד אחרי ההנעה פירושה בלאי מואץ מאד! מכיוון שהשמן עדיין לא הגיע למקומות במנוע והוא מתאמץ ללא ההגנה של השמן. (ברכב היברידי של טויוטה מדור 3 (לפחות. לא יודע לגבי השאר, אשמח לשמוע). מייד אחרי ה'הנעה', נדלק מנוע הבנזין למשך דקה שבה הרכב יסע על חשמל בלבד. וזה מהסיבה שלא להשתמש במנוע בדקה הראשונה)
ב. מותר לאמץ את המנוע רק כשהגיע לטמפרטורה האופטימלית! (7 דק' בבנזין ו20 דק' בדיזל). כמו שלבני אדם הטמפרטורה האופטימלית היא 36.5 מעלות ואם יש שינוי ללמעלה או למטה האדם מתקשה לתפקד תקין. כך במנוע טרמי (דלק) יש טמפרטורה יעילה והיא כ120 מעלות (צלזיוס). אימוץ המנוע בטמפרטורה נמוכה יגרור לבלאי מואץ מאד של המנוע.
בטמפרטורה תקינה אין בעיה לאמץ את המנוע פה ושם כי הוא בנוי לזהג. ברכבי טורבו יש להמתין בחניה 2 דק' לפני כיבוי המנוע כדי שהטורבו יתקרר. כיבוי המנוע לפני התקררות הטורבו יגרור לבלאי מואץ והוא יהרס מוקדם מהצפוי.
ד. המעיטו מלטלטל את הרכב עם ההגה. מכלולי ההגה יקרים ועלולים לההרס.
טיפים לא בנהיגה
ה. לדעתי יש לטפל ברכב מוקדם מהנצרך והסיבה היא שהבלאי של השמן לא נגרם ע"י סטופר ק"מ החבוי בתוכו, אלא ממאמץ ושעות עבודה. כך שבארצנו הקטנטונת ב10,000 ק"מ המנוע פועל הרבה יותר מאשר במדינות אחרות שעל פיהן חושבו תדירות הטיפולים. (5 ק"מ פקק בעליה יכול להשתוות ל25 ק"מ בבין עירוני מבחינת מאמץ).
הידעת? רכבי ספורט (טהורים) עושים טיפול כל 2500 ק"מ מהסיבה שהמנוע התאמץ כמו 10,000ו. מומלץ לא לחנות מתחת עצים משום שהלכלוך של היונים עלול לצרוב ולהרוס את הצבע של הרכב.
ז. בידקו שמן ומים כמידי כשבוע (ברכבים ישנים עדיף יותר) ולפני נסיעות ארוכות. נסיעה בלי שמן או מים פירושה רכב חדש.... (או לחילופין מנוע חדש)
אשמח לתוספות משלכם ואעדכן.
-
@מאיר כתב בנהיגה מושכלת לשמירה על הרכב.:
ה. לדעתי יש לטפל ברכב מוקדם מהנצרך והסיבה היא שהבלאי של השמן לא נגרם ע"י סטופר ק"מ החבוי בתוכו, אלא ממאמץ ושעות עבודה. כך שבארצנו הקטנטונת ב10,000 ק"מ המנוע פועל הרבה יותר מאשר במדינות אחרות שעל פיהן חושבו תדירות הטיפולים. (5 ק"מ פקק בעליה יכול להשתוות ל25 ק"מ בבין עירוני מבחינת מאמץ)
זה דבר ברור?
כלומר, טיפול 10,000 או 15,000 הוא לא עם מקדם ביטחון גדול למקרים כאלו?@מאיר כתב בנהיגה מושכלת לשמירה על הרכב.:
ז. בידקו שמן ומים כמידי כשבוע
רק מעיר, שלדעתי מי שבודק במשך תקופה ואין שום ירידה במים ובשמן, והכל נשאר כשהיה, יכול להוריד את הבדיקה לפעם בשבועיים עד חודש.
הסיבה העיקרית שאני מעיר, זה כי להרבה אנשים אין את הזמן לבדיקה שבועית.
ואז הם מתיאשים ולא בודקים רק לעיתים רחוקות, וכפי שכתב מר, ההמלצה היא להיות תמיד עם יד על הדופק.
(בכמה מהרכבים שהיו ברשותי, לא היה צריך לגעת לא בשמן ולא במים, רק מטיפול לטיפול) -
@אינטרקום כתב בנהיגה מושכלת לשמירה על הרכב.:
(בכמה מהרכבים שהיו ברשותי, לא היה צריך לגעת לא בשמן ולא במים, רק מטיפול לטיפול)
גם לי.
עד שפעם אחת נתקעתי בכביש 4 באמצע האמצע בלי מים.
במקרה כזה, גם בדיקה מראש לא בטוח היתה מגלה, זה סימן לפיצוץ בצנרת.
ובעבור מקרים כאלו - ההמלצה היא להחזיק תמיד ברכב מים (גם אם לא מים יעודיים, לכל הפחות מים רגילים).אם כבר הייתי מוסיף בהמלצות, לשים לב כל הזמן לחום מנוע, בעיקר ברכבים ישנים שהרכב לא מתריע על כך באופן בולט.
-
זה דבר ברור?
כלומר, טיפול 10,000 או 15,000 הוא לא עם מקדם ביטחון גדול למקרים כאלו?למיטב הבנתי אין.
גם אם עשית טיפול ב30000 המנוע עדיין יעבוד אך הבלאי שלו יואץ באופן ניכר. כשהשמן טרי ובשיא כוחו הוא נותן הגנה מירבית על המנוע. אבל הרכב הישראלי כל הזמן מאיץ ועוצר בפקק וכו' ומי שאוהב את הרכב שלו ורוצה למקסם את היעילות שלו חייב לעשות את זה. -
זה דבר ברור?
כלומר, טיפול 10,000 או 15,000 הוא לא עם מקדם ביטחון גדול למקרים כאלו?למיטב הבנתי אין.
גם אם עשית טיפול ב30000 המנוע עדיין יעבוד אך הבלאי שלו יואץ באופן ניכר. כשהשמן טרי ובשיא כוחו הוא נותן הגנה מירבית על המנוע. אבל הרכב הישראלי כל הזמן מאיץ ועוצר בפקק וכו' ומי שאוהב את הרכב שלו ורוצה למקסם את היעילות שלו חייב לעשות את זה.אז מה ההמלצה לדעתך?
צריך לתת איזה שהוא אומדן לפי הממוצע הישראלי,
כי אפחד לא יעשה טיפול כל 5,000, אז מה בעצם ההמלצה המעשית?אני כמה פעמים עשיתי טיפול לפי צבע השמן, ולא לפי מספר ק"מ,
פשוט לבדוק אחרי כ9K ק"מ מה מצב השמן, ע"י הוצאת המדיד וניגובו על נייר נקי, וכך ניתן לראות כמה הוא שרוף, מלוכלך וכו'.
כמובן שזו לא מדידה מדוייקת. -
זה דבר ברור?
גם אם עשית טיפול ב30000 המנוע עדיין יעבוד אך הבלאי שלו יואץ באופן ניכר. כשהשמן טרי ובשיא כוחו הוא נותן הגנה מירבית על המנוע. אבל הרכב הישראלי כל הזמן מאיץ ועוצר בפקק וכו' ומי שאוהב את הרכב שלו ורוצה למקסם את היעילות שלו חייב לעשות את זה.אז מה ההמלצה לדעתך?
כי אפחד לא יעשה טיפול כל 5,000, אז מה בעצם ההמלצה המעשית?אני כמה פעמים עשיתי טיפול לפי צבע השמן, ולא לפי מספר ק"מ,
פשוט לבדוק אחרי כ9K ק"מ מה מצב השמן, ע"י הוצאת המדיד וניגובו על נייר נקי, וכך ניתן לראות כמה הוא שרוף, מלוכלך וכו'.
כמובן שזו לא מדידה מדוייקת.ברעיון המדד האמתי הוא שעות פעולה. מכל סיבה שהיא אין מחוג כזה ומחשבים ע"פ ק"מ. (כנראה שברוב ככל העולם יש ממוצע אמין רק שבמדינתנו הפצפונת הדברים שונים)
בכל אופן אם רוב נסיעותיך הם בכבישים משוחררים תוכל לעשות ע"פ ההוראות יצרן. אגב תבדוק בספר הרכב אם צריך לעשות טיפול כל 10 או 15.אם יש לך במחשב הרכב אפשרות לדעת את המהירות הממוצעת (כולל עצירה) לטווח ארוך תוכל לייצר איזושהי משוואה. כמדומני צריך לעשות טיפול כל 300 שעות פעולה של המנוע (לא מאומת ובנוסף משתנה מרכב לרכב) -
זה דבר ברור?
כמובן שזו לא מדידה מדוייקת.ברעיון המדד האמתי הוא שעות פעולה. מכל סיבה שהיא אין מחוג כזה ומחשבים ע"פ ק"מ. (כנראה שברוב ככל העולם יש ממוצע אמין רק שבמדינתנו הפצפונת הדברים שונים)
בכל אופן אם רוב נסיעותיך הם בכבישים משוחררים תוכל לעשות ע"פ ההוראות יצרן. אגב תבדוק בספר הרכב אם צריך לעשות טיפול כל 10 או 15.אם יש לך במחשב הרכב אפשרות לדעת את המהירות הממוצעת (כולל עצירה) לטווח ארוך תוכל לייצר איזושהי משוואה. כמדומני צריך לעשות טיפול כל 300 שעות פעולה של המנוע (לא מאומת ובנוסף משתנה מרכב לרכב)אתה יודע שמנהג בעלי בתים חשובים, שרוכשים רכב באלפים בודדים, ועושים טיפול רק לפני מכירה כדי שיוכלו לומר שעשו טיפול 10,000 ממש עכשיו -
@אבי-ים כתב בנהיגה מושכלת לשמירה על הרכב.:
איש מוזר ומבוגר שפגשתי טען בתוקף שברכבים ישנים מומלץ לא להחליף שמן כי זה רק מזיק למנוע וגורם לנזילות שמן
ולראיה הוא הראה לי את הטויוטה יאריס שלו עם ה-430,000 ק"מ
מה הסיכוי שיש צדק כלשהו בדברים שלו, נגד כל העולם?אני באמת לא מבין מה הנידון בכלל!
עזוב את זה שאתה בעצמך מעיד שהוא איש מוזר.
גם אם הוא היה מחוייט ועל החליפה שלו היה רקום איזה שהוא מותג רכב, לא הייתי מאמין לו.הבעיה בשמן ישן הוא שהוא כבר לא אפקטיבי כמו חדש, והוא שרוף ומזיק למנוע.
זה שמנוע ישן זה פחות מזיק לו - זה יכול להיות מפני שהוא כבר מוזק ועומד.
ודאי שלא זה מה ששמר לו על המנוע.
ומה הקשר לנזילות! אם מחליפים נכון, ובודקים טוב את הגומיה, ומחליפים אותה בשעת הצורך - אין נזילות..בקיצור.. מחילה על המילה, אבל זה נשמע שטויות במיץ שמן ישן של טויוטה יאריס.
-
@אבי-ים כתב בנהיגה מושכלת לשמירה על הרכב.:
איש מוזר ומבוגר שפגשתי טען בתוקף שברכבים ישנים מומלץ לא להחליף שמן כי זה רק מזיק למנוע וגורם לנזילות שמן
אין שום נזק שעלול להגרם מהחלפת שמן תקינה.
זה ידוע שרכבי טויוטה יותר עמידים מפני התעללויות אבל יש גבול.
לגבי הרכב הספציפי שלו, אני לא יודע מתי הוא הפסיק וכמה זמן לא החליף שמן. מה שבטוח שזה מייצר בלאי מואץ ומנוע לא מתקלקל ביום אחד.
ההפך הוא הנכון. מנועים ישנים זקוקים להישרדותם שמן טרי יותר שיתן הגנה מירבית.
-
ב. מותר לאמץ את המנוע רק כשהגיע לטמפרטורה האופטימלית! (7 דק' בבנזין ו20 דק' בדיזל). כמו שלבני אדם הטמפרטורה האופטימלית היא 36.5 מעלות ואם יש שינוי ללמעלה או למטה האדם מתקשה לתפקד תקין. כך במנוע טרמי (דלק) יש טמפרטורה יעילה והיא כ120 מעלות (צלזיוס). אימוץ המנוע בטמפרטורה נמוכה יגרור לבלאי מואץ מאד של המנוע.
עכשיו אני מבין מה זה הנורה הכחולה בתחילת הנסיעה שמראה שהמנוע קר
אף פעם לא הבנתי מה זה הבונוס הזה... -
לגבי שמן מנוע באמת ההמלצה להחליף,
אבל לגבי שמן גיר קיבלתי המלצה ממוסכניק אמין " לא לגעת" כי בדר"כ החלפה רק גורמת לנזקים. -
רק הערה קטנה, הטמפרטורה האופטמלית לעבודת מנוע היא 90 מעלות ולא 120!!!
יש רכבים שבהם על מדיד חום מנוע בלוח שעונים יש גם ציון מעלות ניתן לראות שהכי חם (על האדום) זה 120 מעלות, וגם בלי זה כפי שציינתי אני נוסע הרבה עם מחשב OBD ושם גם מראה כל הזמן את חום המנוע, כשאני מניע הוא באזור ה 30 מעלות ולוקח אכן כשבע דקות להגיע לאזור 90 ושם הוא נשאר כל הזמן (מקסימום שראיתי 93 מעלות בשיא המאמץ) -
ג. ברכבי טורבו יש להמתין בחניה 2 דק' לפני כיבוי המנוע כדי שהטורבו יתקרר. כיבוי המנוע לפני התקררות הטורבו יגרור לבלאי מואץ והוא יהרס מוקדם מהצפוי.
לא תקף לרוב הרכבים בעלי הטורבו מהשנים האחרונות
-
@אבי-0 כתב בנהיגה מושכלת לשמירה על הרכב.:
לגבי שמן מנוע באמת ההמלצה להחליף,
אבל לגבי שמן גיר קיבלתי המלצה ממוסכניק אמין " לא לגעת" כי בדר"כ החלפה רק גורמת לנזקים.המוסכניק צודק ולא צודק.
אם החליפו ברכב מיום היוולדו כל 50000 קמ לא יאונה לו כל רע. אבל הבעיה היא שאם לא החליפו כל 50 אזי החלפה רק תזיק.
בחו"ל כולם מחליפים כל 50, בארץ כולם לא מחליפים כהמלצת המוסכים.
ואני יודע שאלו דברים קצת מפתיעים
לצערינו בארץ תרבות הרכבים לוקה בחסר! בהרבה מדינות בעולם לומדים רכבים בבתי הספר, (וזה הרבה יותר יעיל מגאוגרפיה וכו').
כך שלמרות שבעולם מחליפים שמן כל 50, בארצנו הקטנטונת לא מחליפים כי הם בעלי חשיבה מקובעת שזה יכול להרוס, ונסתר מבינתם שכל זה דוקא כשלא החליפו בהתחלה.אני יודע שרבים ישאלו, מה? כל המוסכניקים טועים? אז קודם כל תבדקו מה קורה בחו"ל, במדינות שרכב עם 400,000 ק"מ עדיין לא עבר הרצה.. ותראו ששם כן עושים החלפת שמן גיר כל 50 - בתנאי שהוחלף ברצף מייצור הרכב.