רכישת רכב | מה צריך לקחת בחשבון
-
שלום רב!
ראיתי שעלו פה לאחרונה כמה שאלות בסגנון "מה הרכב הכי טוב" וכדו',
אז החלטתי להעלות על הכתב בצורה מסודרת את השיקולים הכלליים שכל אחד צריך לעשות לפני שיוצא לבצע רכישת רכב.אם השמטתי משהו - תכתבו לי כאן, ואני בעזרת ה' אתקן.
אז נתחיל..
ב"ה קיבלנו החלטה לרכוש רכב, איך נדע מה לרכוש, כאשר השוק מלא בהיצע מאוד גדול.אז הדבר הראשון שעלינו לעשות, זה לקחת עט ודף ולרשום שלושה דברים:
- מה הצרכים שלנו.
- מה מעניין אותנו בנוסף לצרכים.
- מהו התקציב שיש בידינו.
על צרכים - אנחנו לא נוותר, ואם לא יהיה בידינו את התקציב המבוקש - נאלץ להכניס את היד לכיס ולמצוא את התקציב. או שנוותר על הרכב. ברור שלא נרכוש רכב שלא עונה על הצרכים שלנו.
אבל על דברים שמעניינים אותנו וישמחו אותנו, ואינם מוגדרים כ"צורך" - ברור שנעשה חשבון אם יש לנו תקציב לזה או לא.
לדוגמא:
נניח שאנו רוכשים רכב על מנת להביא את הילדים למוסדות, ומידי פעם לעשות יציאה משפחתית - הצורך שלנו הוא רכב שמתאים למספר הילדים שצריכים להגיע למוסדות. ולגבי היציאה - תלוי כמה פעמים יוצאים, יש מקרים שיותר זול לרכוש רכב קטן, וכשיש יציאה לשכור רכב ליציאה בלבד! אבל יכול להיות שזה בהחלט חשוב לנו שיהיה לנו רכב שמתאים לכל המשפחה. זה כבר שיקול לתקציב!אני לא אכנס לפרטים ופרטי פרטים, מקווה שהעיקרון הובן
בכדי לדעת מהם הצרכים שלנו, נתחיל בהנחת המטרה, מהי מטרת רכישת הרכב!
רכב לנסיעה לכולל? לפיזור הילדים? לעבודה? לפנאי? וכו' וכו'אחרי הגדרת המטרה - די ברור מהם הצרכים.
ישנם הרבה אנשים שיגידו, "המטרה שאני רוכש את הרכב היא לעבודה, אבל אני לא מסוגל לנסוע ברכב מקרטע", או "אני לא מסוגל לנסוע ברכב שלא נראה יפה". אז זה נכון שמאוד חשוב לנו לנסוע ברכב נח ויפה וכו', אבל זה כבר נושא ששייך לתקציב, כי תמיד נוכל למצוא רכב יותר נח ויותר מפנק, השאלה עד כמה זה חשוב לנו, וכמה ממון אנחנו מסוגלים להוציא על זה.
במאמר המוסגר, אמר לי פעם אדם חכם, שהוא תמיד מחשב כסף לפי שעות עבודה, כי כשאנחנו מוציאים כסף, קשה לנו לאמוד כמה הכסף "שווה" לנו, אז הוא מחשב לפי כמה זמן הוא יצטרך לעבוד כדי להרוויח את הכסף הזה. לדוגמא במקרה דידן: נניח שהוא מלמד דרדקי, ומרויח 50 שעתי, אז הוא מחשב כמה עולה לו התוספת שהוא רוצה להתפנק בה, וכמה זמן לוקח לו להרוויח את הסכום הנ"ל.
נ.ב. השתמשתי בשיטה הזו כמה פעמים, וחסכתי מעצמי הוצאות שלא שמתי לב שאני משקיע עליהם הרבה יותר ממה שזה באמת חשוב לי!
כעת ניגש למעיישה,
הפרמטרים העיקריים שבהם יש את עיקר ההבדל בין רכב לחברו, הם:- מבנה הרכב (מספר מקומות, אופן הישיבה, מקומות איכסון, מרכב גבוה\רחב וכדו').
- ביצועים (ביצועי מנוע, ביצועי היגוי וכדו').
- נוחות (כולל מושבים נוחים, פיצ'רים כאלו ואחרים, מערכת מוזיקה נחמדה וכו').
- יופי (מראה עיצובי פנימי וחיצוני של הרכב, גוון, קוסמטיקה ועוד).
- אמינות (רכבים יותר סלחניים, שלא דורשים תחזוקה מאוד שוטפת).
- חסכוני (חישובי ממוצע עלות קילומטר נסיעה, לרוב מחשבים כולל ביטוחים).
- חלפים ותיקונים (שכיחות החלפים, מחירם וקושי התיקון).
- מכירה.
הדבר הראשון והחשוב ביותר הוא ההחלטה על מבנה הרכב, האם אנו זקוקים לרכב קטן? גדול? כמה מקומות ישיבה? האם אנו זקוקים לתא מטען גדול? האם אנו נוסעים בשטח? צריכים מרכב גבוה? וכו' וכו'.
שאר הפרמטרים המצויינים, הם מעלות וחסרונות ולא קריטיים לבחירת הרכב, יש מי שיעדיף אמינות וחסכוני על פני ביצועים, ויש מי שיעדיף ביצועים ויופי על פני חיסכון, וכדו'.
וישנם כאלו שהתקציב מאפשר להם להנות מכל האפשרויות.כדאי לשים לב לכמה פרטים משמעותיים כשאנחנו בוחנים את האפשרויות:
רכב יפה - לא משמעותי כלל לחוויית הנהיגה עצמה, כמובן שהוא משמעותי למי שאוהב אסתטיקה, ויש הבדל בין יופי פנימי לחיצוני. לרוב, יהיה הבדל גדול במחיר בין רכב מעוצב, לרכב פחות עיצובי, וכמובן שמכות פח ושאר ענייני קוסמטיקה יוזילו מאוד את מחיר הרכב.
אני למשל ממש פדנט, מאוד אכפת לי איך הוא נראה מבפנים - קרי - נקי ומסודר. העיצוב פחות מעניין אותי, והמראה החיצוני של הרכב - כמעט לא מעניין אותי בכלל. אני מעדיף רכב עם מכות פח, קילופי צבע ושאר מרעין בישין - כי זה מוזיל לי בעלות הרכישה, וגם פחות אכפת לי על כל נגיעה של הרכב בחפצים מחפצים שונים.
ישנם הטוענים דוקא להיפך, שרכב נוצץ גורם לנסוע יותר בעדינות, ומונע נזקים, וגם אנשים אחרים יותר נזהרים עליו.
מעלה נוספת לרכב נוצץ היא, שקל למכור אותו (שייך לסעיף המכירה שיפורט להלן).
אבל אני סבור שאין הצר שווה בנזק המלך, והלחץ התמידי שיש על הרכב הנוצץ - לא שווה את הרווחים.
ופשוט שאינני כדאי להכריע בזה, וכל אחד יעשה כפי ששכלו מורה לורכב חסכוני - לא בהכרח שרכב שחסכוני לאחד, יהיה חסכוני עבור האחר.
ישנם מספר גורמים לרכב להיות חסכוני, לדוגמא: מערכת הנעה (גז, הייבריד וחשמלי), משקל הרכב, הרגלי נהיגה ועוד.
מאוד משמעותי בבחירת רכב חסכוני לדעת את הרגלי הנהיגה של הנהג, לדוגמא: הייבריד - משמעותי מאוד לנסיעה עירונית, ופחות לנסיעה בין עירונית (היברידי קלאסי עובד על חשמל עד כ50 קמ"ש).
לעומת זאת, דיזל - יחסוך בנסיעה בין עירונית, וממש לא מומלץ למי שנוסע בעיקר עירוני.
גז - כדאי לבדוק שיש תחנות למילוי גז באזור, שלא נצטרך לכל תדלוק לנסוע קילומטרים ויצא שכרנו בהפסדנו.חלפים ותיקונים - כאשר אנחנו רוכשים רכב, לא נרצה למשכן כליה עבור חלקים כאלו ואחרים, או להשבית את הרכב לשבוע כדי למצוא את החלק המבוקש, ולכן נעדיף רכב שהחלפים שלו זולים וזמינים.
כדאי לתת את הדעת בשעת הרכישה אצל מי נרצה לתקן את הרכב, האם אצל המוסכניק הנייד, או אצל העראבער החאפער מהכפר, או שמא במוסך מורשה (אולי אפי' אצל היבואן).
לא נרצה לרכוש רכב ולגלות שבמקרה המוסכניק הזמין הקרוב נמצא בעיר הסמוכה, לכן חשוב מאוד לדעת כבר ברכישה, שנוכל למצוא טיפולים ותיקונים בקלות.אם אנחנו אנשים שאין לנו את הידע והזמן לתחזק את הרכב - נחפש רכב יותר 'אמין', דוגמת היפניות, שמעלתם הגדולה היא שהם פשוט סולחות למרות שפיספסנו איזה טיפול.
ואם אין לנו כח שכל טיפול עולה הרבה כסף, או שלוקח זמן להשיג את החלפים, נאלץ להתפשר על רכב נפוץ דוגמת מאזדה3.
להרחבה נוספת בעניין רכבים אמינים וטיפולים ראו כאן.וכן הלאה וכן הלאה...
דבר נוסף שניקח בחשבון ברכישת הרכב, הוא את אפשרויות המכירה שלו,
מי שרוכש רכב ומתכנן בעתיד למכור אותו - כדאי שיתן את הדעת לירידת הערך של הרכב, וכן לרמת הסחירות שלו.
נעדיף רכב שירידת הערך שלו קטנה ככל האפשר, ושיהיה קל למכור אותו בבא העת.לרוב, רכבים משנתון חדש יחסית - ירידת הערך שלהם תלולה יותר, ישנם דגמים של רכבים שירידה הערך שלהם תלולה, וישנם רכבים שירידת הערך נמוכה.
אז אם החיסכון חשוב לנו - ניקח גם את זה בחשבון.
טוב, נראה שסיימתי לעת עתה,
אז שיהיה בהצלחה ברכישה,
תתחדשו!ותסעו תמיד בזהירות, הכביש אינו מסלול מירוצים, הוא בסך הכל הדרך להגיע מנקודת המוצא לנקודת היעד.
בברכה.
-
@אתה-יודוך-אחיך כתב ברכישת רכב | מה צריך לקחת בחשבון:
@אינטרקום
אני בעיקרון לא נוהג, אבל אני צריך רכב לפעם פעמיים בשבוע לנסוע מהמרכז לצפון וחזור
הנסיעה לבד ללא משפחה
מה היית ממליץ?
אני צריך משהו נח אסטטי..והכי פחות תחזוקה ובלאגאן..חושב שכדאי להגיב ולשאול כאן
-
@אתה-יודוך-אחיך כתב ברכישת רכב | מה צריך לקחת בחשבון:
אני בעיקרון לא נוהג, אבל אני צריך רכב לפעם פעמיים בשבוע לנסוע מהמרכז לצפון וחזור
הנסיעה לבד ללא משפחה
מה היית ממליץ?לנסוע באוטובוס